Margot Dieleman
Merkwaardig dat een langzaam aftakelend huis met de allures van een buitenvilla in een tuin tussen serres in verval een levende plek blijft waar dromen en herinneringen sterker worden. Een avontuurlijke plek met een hoog Grand Maulnes gehalte.

Zo een fascinerende site is een orchideënkwekerij (serres, woonhuis, tuin,...) die jaren leeg staat en als ruïne een nieuw leven gaat leiden. Margot Dieleman volgt dit proces van vergankeijkheid sinds februari 2003 en registreert sindsdien in duizenden opnames de evolutie van de site doorheen de seizoenen en de uren van de dag. Zij zegt: het eigenaardige is dat ik er enkel heenga als het me intuïtief wordt ingegeven.

De expositie biedt een esthetische transcriptie van een op zich vrij banaal, neutraal gegeven. Door een consequente, streng gestileerde kleuren- en beeldcompositie herschept Margot Dieleman de chaotisch externe werkelijkheid tot een bijzonder intense artistieke ervaring.

Geheugen – dat niet nostalgisch koestert wat voorbij is, maar toekomstplannen voedt – en droom vloeien in elkaar. De wereld die doorheen de reeksen foto’s groeit is een bewoonbare beeldwerkelijkheid. Een huis dat artistiek overleeft. Dankzij de consequente authenticiteit van de kunstenaar en dank zij een overtuigend artistiek waarheidsgehalte.

Margot Dieleman bouwt een indrukwekkend fotografisch oeuvre op waarin "DREAMS AND MEMORIES (2) / Views of a habitat" een essentieel toonmoment vormen, het tweede toonmoment van dit work in progress dat toch nog maar een fractie is van een steeds aangroeiende reeds reusachtige verzameling opnames.

Het is een unieke kans om deze serrebeelden daadwerkelijk in een serre - van de Verbeke Foundation - te kunnen tonen. Over een lengte van 45 m worden langs de kant van de glaswand 11 glasplaten (1,20 m x 1,20 m) dwars in de ruimte opgehangen. Zo sta je telkens tussen 2 foto's die met elkaar spreken. Aan de muur daar tegenover komt een smalle strook van 1 lange reeks foto's, die meer abstracte beelden tonen van details uit de serres en het woonhuis op deze site. Daarnaast toont Margot Dieleman een aantal 'archiefbeelden' die verwijzen naar de hoogdagen van de kwekerij eind jaren 50, begin jaren 60.

Vorig jaar toonde zij voor het eerst "DREAMS & MEMORIES (1) / My Garden" in de Kuub van de Warande in Turnhout, omdat ook hier de foto's in wisselwerking konden treden met de glazen constructie.

Daan Anthuenis