SWEET DISPOSITION
Een expo met een zacht gebrek aan vanzelfsprekendheid
Dit zal één van de laatste tentoonstellingen zijn in het huidige Ter Dilft. Het wordt een traject dat op twee manieren de ervaring prikkelt: een nieuwe kijk op het vertrouwde gebouw dat straks niet meer zal zijn én een confrontatie van een selectie van kunstwerken waarvan het samengaan niet vanzelfsprekend is.
Het gemis aan vanzelfsprekendheid verschuilt zich in de selectie van de kunstenaars: interessant, maar eerder onbekend werk wordt verbonden met werk van gevestigde namen.
De tentoonstelling begeeft zich op glad ijs en toont de scharnieren van de hedendaagse kunstpraktijk. Kunstwerken die in gespreide orde de as ‘lokaal versus internationaal’ bevolken, kunstenaars die wel en niet verbonden zijn aan een toonaangevend(e) galerie, kunstopleiding, museum of privéverzameling, worden in deze tentoonstelling bij elkaar gebracht. Dit is niet meteen de praktijk van het museum maar wel een experiment dat het cultuurcentrum zich wil permitteren.
De namen van de kunstenaars staan niet vermeld bij de getoonde kunstwerken. Aan jou, de kenner en de liefhebber, de toevallige passant en de kritische kijker om zich een weg te banen langsheen dit tijdelijk traject: onbevangen of af en toe ook even uit evenwicht.
Ter Dilft wordt in deze expo benaderd als een landschap: het is organisch gegroeid, onoverzichtelijk, daardoor soms verrassend of frustrerend. Klassieke tentoonstellingsruimte is slechts schaars aanwezig. Vaak wordt kunst getoond in de gangen en foyers. We gidsen je via deze tentoonstelling graag eens op een andere manier door het gebouw. Dat het binnenkort grotendeels verdwijnt, is een feit en op dit moment ook een fijne kans, zo merkten we. We strippen een ruimte van het overtollige, geven armaturen een andere kleur, kunnen ongeremd gaten boren in de vloer en creëren op die manier met kunst een andere omgeving of op zijn minst een andere kijk op wat vertrouwd lijkt.
Het wordt een spel van interieur en exterieur. Er wordt ingehaakt op landschap en omgeving en op hoe de mens zich daarin beweegt.
Met werk van Frans Heirbaut, Henk Visch, Jacques Neve, Jan Dibbets, Jan Stremes, Koenraad Dedobbeleer, Léon Spilliaert, Margot Dieleman, Marthe Wéry, Michel François, Niels Donckers, Raoul De Keyser, Robert De keersmaecker.
Griet Ivens, CC Ter Dilft.